Skip to content

Национално състезание по медиация

83
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Първото по рода си национално състезание по медиация се проведе във Варна

Това, което прави състезанието толкова значимо, е възможността младите хора да се включат пряко в един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.

Преди събитието участниците получиха специална подготовка, с помоща на която се сдобиха с практически техники и система за разрешаване на конфликти, които след това ще могат да приложат както в професията си, така и в живота.

Медиацията е най-подходящата техника за разрешаване на конфликтите, основаваща се на принципа “Аз печеля, ти печелиш“ и е хубаво младите хора да я владеят, смятат организаторите.

В първото по рода си състезание по медиация за студенти участие взеха 20 отбора от големи университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет- Варна, Технически университет- Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет- Варна, Русенски университет.

Студентите, които се бореха за първото място бяха от разнородни специалности, като: Право,  Бизнес информационни технологии, Международни отношения, Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Публична администрация, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Севдалина Александрова, която е част от “Център за разрешаване на спорове”, който организира събитието, споделя:

„Аз вярвам, че всички хора тук са реализатори, Вие сте дошли от цялата страна, за да участвате в това състезание и да покажете какво можете. Гледах състезаващите се студенти, които толкова умело преговаряха, понякога дори като медиатори в последния ден от сертифициращото си обучение. Тогава си казах: „Ако всички тези хора на 20 и няколко години бъдат обучени за медиатори, какво ли ще се случи? Най-вероятно съда ще остане без работа.
Искам да ви споделя, че когато казах на колеги от 15 държави, че правим състезание по медиация и те не можаха да повярват. Такова състезание в Европа се прави само от Международната търговска камара. Ние тук сме Център за разрешаване на спорове, Институт по медиация “Итера” и Варненски окръжен съд и хората ни гледат с такова възхищение, че сме направили това състезание. Така че всички вие присъствате на нещо, което ще е история и за което много ще се говори.“
„Състезанието по медиация е живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.
Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен.“

По думите й състезанието е насочено към студентите, защото те са тези, които най-бързо възприемат и прилагат директно научените неща.

Отборите, които се състезаваха помежду си, бяха в състав от адвокат и клиент. Целта е всеки бе да получи максимално добър резултат за себе си и едновременно изгоден изход от спора и за двете страни.

Медиаторите имаха възможността да помагат на отборите с творчески решения, но нямаха право да дават предложения и да се месят в решението.

Състезанието протече в два кръга, а накрая бяха избрани 6 финалисти- 3 медиатори и 3 екипа адвокат- клиент, съответно на първо, второ и трето място.

Официалното награждаване на финалистите се проведе на 17 ноември във Варна, когато за втора поредна година се отбеляза едно голямо събитие- Ден на медиацията.

Наградените участници от състезанието са:

  • Първо място за медиатор се връчва на Теодора Пейчева от Софийски университет.
  • Второ място за медиатор печели Валентин Марков от Варненски Свободен университет.
  • Трето място за медиатор печели Даяна Къчева от Нов български университет.
  • На първо място за отбор адвокат/ клиент са класирани Тошко Иванов и Кольо Колев от Русенски университет.
  • Второ място за отбор адвокат/ клиент се връчва на Богдан Петков и Кира Георгиева от Нов български университет.
  • Трето място за отбор адвокат/ клиент печелят Сузан Рафат и Мария Николова от Великотърновски университет.

Специални награди:

  • Награда за най – добра преговорна стратегия на екип адвокат/ клиент получават Георги Раданов от Софийски университет и Богдан Петков от Нов български университет
  • Най – дипломатичен подход, като медиатор – Тереза Василева – Медицински университет – Варна
  • Най – дипломатичен подход, като медиатор – Йоана Мирчева – Великотърновски университет
  • Награда за най – иновативен подход, като медиатор, се връчва на Валентин Марков от Варненски свободен университет и на Дилян Николов от Русенски университет.

Всички участници в състезанието получиха сертификати, а за победителите е осигурено безплатно обучение по медиация.

Запишете се в нашият бюлетин

Абонирайте се за имейл бюлетините на Итера, за да бъдете винаги и навременно информирани за новостите

Споделете статията

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp