Skip to content

Човешките същества са програмирани да бъдат добри. Ефекти на добротата върху мозъка

53
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Няма акт на доброта, независимо колко малък е, който да е загуба на време. Жестовете на емпатия и добронамереност са израз на обич, благодарност и истинска мъдрост. Те ни свързват с другите по възможно най-пълноценния и благороден начин.

Интересно е, че още Чарлз Дарвин е говорил за огромното влияние на добротата върху живота и развитието на човешките същества. Според него тя е нашият най-силен и ценен инстинкт, който прави оцеляването възможно не само за човечеството като вид, но и за всички живи същества.

Добротата има своето собствено пространство в мозъка и използва невронните мрежи на емпатията. Когато някой около нас страда и се нуждае от грижа, той насърчава добротата ни, провокирайки ни да му предложим помощта и утехата си.

Този изключителен механизъм има конкретна цел: да ни накара да разберем, че сме много по-силни, когато сме свързани с други хора, отколкото когато сме сами. Това е интересен момент, който бихме искали да разгледаме малко по- задълбочено.

Човешките същества са програмирани да бъдат добри

Джером Каган е известен професор по психология в Харвардския университет, който защитава идеята, че добротата е заложена в човешкия мозък.

„Както казва Чарлз Дарвин, добротата- подобно на любовта, състраданието и грижата за другия, са биологични тенденции, които имат своята конкретна цел– да ни помогнат да оцелеем като вид”, смята проф. Каган.

За съжаление, само защото мозъкът идва с тази вече „инсталирана програма”, не означава, че сме склонни да приотизираме добротата. Съществуват други биологични тенденции, които също имат огромно влияние върху нашето поведение- гняв, ревност и, разбира се, насилие.

От своя страна Даниел Голдмън ни напомня, че една от най-интензивните емоции за мозъка е състраданието– когато я изпитваме, се активира цялата лимбична система, освобождават се и неврохимикали- като окситоцин, които организират цяла феерия от положителни емоции, сред които емпатията и желанието да направим добро ни облагородявят още повече като вид. Това е невероятен феномен, който заслужава да бъде практикуван.

Според експертите по човешки емоции, добротата е наследствен инстинкт, който е учил нашите далечни предци, че във враждебна среда не оцелява най-силният, а по-скоро онзи, който е създал около себе си най-добрата мрежа за подкрепа.

Емоциите са заразни, а нашите огледални неврони ни позволяват да идентифицираме страха у другия, за да предвидим риска, или да разберем, че помощта, която оказваме на околните, е един от начините да инвестираме в себе си, така че в бъдеще и ние да бъдем подпомогнати, когато имаме нужда от това.

Добротата и състраданието подобряват психичното здраве

Дахер Келтнер, професор по психология в Калифорнийския университет, обяснява, че ценностите, които съставляват гръбнака на съвременните общества, напълно разрушават нашата естествена склонност към състрадание и доброта.

Парите например са един от основните аспекти, които ни индивидуализират, изолират и подтикват към ожесточена конкуренция. Ние губим както чувството си за социална близост, така и желанието си да признаем благополучието на нашите връстници, защото неусетно се превръщаме в съперници, които се надпреварват за повече отличия, пари и придобивки. „Ето по тази причина най-богатите хора най-рядко проявяват състрадание”, пише проф. Келтнер в книгата си „Роден да бъде добър”.

Интересно е обаче да се отбележи, че състраданието, както и добротата, могат да бъдат тренирани. Ако осъзнавате, че сте се дистанцирали прекалено много от своята същност и се ръководите предимно от егоизъм и материализъм, може би е време да помислите за необходимостта от промяна.

Защото добротата е единствената инвестиция, която никога не се проваля.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Запишете се в нашият бюлетин

Абонирайте се за имейл бюлетините на Итера, за да бъдете винаги и навременно информирани за новостите

Споделете статията

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp