За четвръти път Камарата на медиаторите в България, Окръжен съд- Варна и Институт „Итера“ отбелязват дните на медиацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

За четвръти път Камарата на медиаторите в България, Окръжен съд- Варна и Институт „Итера“ отбелязват дните на медиацията.

Форумът бе открит от Лиляна СавоваПредседател на Камарата на медиаторите в България и Институт „Итера”:
„Здравейте приятели на медиацията. Днес отбелязваме Дните на медиацията във Варна. За мен е удоволствие да видя в тази зала партньорите и институциите, с които работим заедно през годината, нашите медиатори- хората, които ние сме обучили, учениците и студентите, с които сме работили по различни проекти, свързани с популяризирането на медиацията, като най-ефективния способ за разрешаване на спорове. Благодаря на всички за отдадеността в общата ни работа. Защото, както знаете, за нас медиацията е мисия.
Целта на събитията, които провеждаме в рамките на Дните на медиацията е популяризирането на медиацията в България и добрите практики.

Тя даде думата на Съдия Марин Маринов – Председател на Окръжен съд-Варна и съорганизатор на събитието.

„Добре дошли на всички! Радвам се че отново сме заедно в дните, които традиционно свързваме с регистрирането на центъра за медиация към съда. Увеличават се медиациите в съда. Това е един добър модел за всички. Радвам се, че този способ за разрешаване на спорове се приема от все повече млади хора. Работата ни е възнаградена, като виждаме толкова млади лица сред нас, които са почитатели на медиацията.”

Силвия Обрешкова- Заместник- председател на Районен съд Варна:
„Поздравявам ви с Деня на медиацията. Радвам се, че толкова млади хора са ангажирани с тази тема. За мен това е гаранцията, че този способ за разрешаване на спорове ще бъде успешен и че ще се развива така възходящо. Районнен съд Варна ще продължи да работи за успехите на медиацията.

Стоян Пасев, Областен управител на Област Варна:

„Добре дошли на всички. Изключително съм радостен, че за пореден път присъствам на това събитие. Медиацията е способ, който трябва да се налага. Това е бъдещето. Съжалявам, че по време на моята практика не беше толкова разпространен този метод. Благодаря на организаторите за усилията и постоянството.”

Силва Крикорян- Директор на регионална дирекция- Варна на Агенцията по вписвания:

„Благодаря на организаторите за този огромен труд, който полагат. Приятно съм изненадана от присъствието на толкова млади хора. Искам да се обърна към тях. Младите да вярват безусловно в себе си. Да имат ясно намерение в това, което правят. Тогава успехът им е гарантиран. Това важи за всички медиатори. Пожелавам им да работят в успех, в лекота и в светлина, за да постигат това, което е нужно за нашето общество. Благодаря ви и успех с Бога напред!

Преди да даде думата на Светлана Коева- Директор на дирекция „Превенции” в Община Варна, Лиляна Савова подчерта:

„Това е първата дирекция на община в държавата, в която целият екип са обучени и сертифицирани медиатори.”

Светлана Коева- Директор на дирекция „Превенции” в Община Варна:
„Имаме около 400 доброволци, които обучаваме в различните класове. Заедно с екипа на Институт „Итера” и Окръжен съд, ние обучихме нашите доброволци. Реализирахме и проект „Връстници обучават връстници”. Това което правим, е обучението на доброволци, които да могат да прилагат методите на медиацията, за да не се стига до комисиите към дирекцията. През предстоящата година ще работим целенасочено и вярвам, че ще бъде много успешна работата ни.”

Лиляна Савова:
„А сега е време да пристъпим към награждаването на спечелилите състезанието по медиация за ученици. В състезанието взеха участие 15 отбора от 15 училища. Общият брой участници е 60.”

Първо място за медиатор печелят Ива Костадинова и Мария Куртева от ХНИ „Константин Преславски” гр. Варна с треньор на отбора Александър Иванов. Наградата връчи Областният управител- Стоян Пасев.

Второ място за медиатор печелят Калоян Кирчев и Весела Богданова от СУ ”Димитър Благоев” гр. Провадия с треньор Недка Пенева. Наградата връчи Председателят на Окръжен съд-Варна съдия Марин Маринов.

Трето място за медиатор печелят Атанас Петров от ПГЧЕ „Йоан Екзарх” гр.Варна и Цветан Митев от ПГСАГ „Васил Левски” гр. Варна. Наградата връчи Лиляна Савова- Председател на Камарата на медиаторите в България.

Лиляна Савова благодари на всички участници.

„Бяхте невероятни състезатели. Това, което отборите постигнаха по време на състезанието беше с огромната подкрепа на техните треньори и училища.”

Връчени бяха специални сертификати и на училищата за тяхната подкрепа при организирането на състезанието.

Лиляна Савова и Венета Иванова дадоха подробна информация за дейността на Камарата на медиаторите в България.

Любопитна част от събитието бе информацията, че Институт „Итера” с проекта Академия „Миротворци” е класиран за финала на Промяната.

След двудневни интервюта с представители на Нова Броудкастинг Груп и Фондация Reach for Change петима социални предприемачи преминават към финалния етап на ПРОМЯНАТА 2019.

Финалистите са избрани сред общо 136 кандидати, участвали в тазгодишното издание на конкурса. Проектите са преминали през шест етапа на селекция до този момент, включващи оценка от експерти от социалния и бизнес сектор. Те са били едни от 12-те най-обещаващи социални предприемачи, които са получили възможност да се включат в интензивна обучителна програма – Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Академия „Миротворци” е сред петте проекта, за които публиката ще има възможност да гласува и да избере своя фаворит през януари 2020 г.

Така с аплодисменти и усмивки бе закрит четвъртия ден на медацията.