На официалното честване на дните на медиацията във Варна бяха наградени победителите в първото състезание по медиация за ученици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Официалното честване на дните на медиацията във Варна, организирани от Институт „Итера” и Окръжен съд във Варна, бе отбелязано тържествено в Зала 3 на Хотел „Черно море”.

Лиляна Савова– Председател на Управителния съвет на Институт”Итера” откри събитието, като поздрави присъстващите представители на институции, съдии, медиатори, адвокати, неправителствени организации, учители, ученици, студенти и участниците в първото състезание по медиция за ученици.

Лиляна Савова:

„Когато една кауза ни обединява, стават все повече хората, които се вдъхновяват от нея. Радвам се, че вече за трета година ние сме тук заедно с вас и отбелязваме дните на медиацията. Благодаря на варненските съдии, които са в челните редици за препращане към медиацията. Работили сме през тази година с много варненски университети. Благодаря на ръководствата им за тяхната отдаденост в тази посока. Изключително полезна бе работата ни и с Регионалното управление на образованието. Вчера бе проведено първото не само в България, но и в Европа състезание по медиация за ученици. И днес ние ще наградим победителите.

Бих искала да благодаря на нашите партньори от Минерална вода „Ком“ и Григор Григоров. Вие ни помагате да случваме важните за нас събития.“
След което даде думата на съдия Марин Маринов, Председател на Окръжен съд Варна.

Марин Маринов- Председател на Окръжен съд Варна

„Не ни трябва фалшива подкрепа. Тук са хората, които прегръщат медиацията от сърце. Ние с вас изграждаме нова култура на общуване, а това е много трудно, но и много удовлетворяващо.”
Г-жа Савова даде думата и на Отец Михаил. Единственият в България сертифициран медиатор– свещенник.
Той взриви залата от аплодисменти с вдъхновяващия си поздрав:

Отец Михаил Манев

„Мирът е нещо много особено- започва първо с мир в себе си и след това продължава с това да правиш мир навсякъде около себе си. Седмо блаженство казва: „Блажени са миротворците, защото те са синове Божии.” Медиаторството не е просто среща на две враждуващи страни, то е среща на две наранени личности. Хора, които страдат, хора които са в мъка. И когато тези две страни се срещат, то медиаторът е човекът, който предава своя мир. Помага им да погледнат проблема от друг ъгъл. Да разберат къде имат близки страни и да се обединят около тях. Всички имаме различия. Но всички имаме и сродни страни, и тези страни могат да ни обединят. Медиаторът помага на хората да разкрият истината. Да бъдеш миротворец- човек, който да твори мир не е лесно. Христос казва, че тези, които са готови да разкрият истината, те са силните.”

Ерна Якова- Председател на Районен съд:

Ерна Якова, председател на Районен съд- Варна също изрази удовлетворението си от съвместната работа между Институт„Итера” и Варненските съдилища.

Тя сподели и опита, който варненските съдилища имат с препращането към медиация, като подчерта и добрата работа на Центъра по медиация към Районен съд- Варна.

„Аз не съм от отбора състезатели, които днес ще бъдат наградени, но съм от отбора на съидейниците, които от 3 години работят медиацията наистина да има почва в България, най-вече във Варна. Само за тази година, до началото на м. Ноември в спорните случаи, които са препратени към медиация, 55% са приключили успешно. Тези числа са само върхът на айсберга. Време е хората да свикнат с това, че спорът не се решава със сила, а с навици и умения, които медиацията ни дава.”

Величко Тодоров, старши експерт към Регионално управление на образованието– Варна:

„Преди две години стартира проектът „Училищната медиация, като иновативен метод за справяне с проблемите в училището”. Тръгнахме малко неуверени, дори скептични. Тогава на срещата с г-жа Савова, тя не просто прие идеята, но стана нейн двигател. И днес можем да се поздравим.

От името на РУО искам да благодаря на г-жа Савова и на целия екип на Институт „Итера” за това, което те направиха за полагането на началото на обучението по медиация на учениците. Очакваме скоро медиацията да намери място и в законовата нормативната уредба в областта на училищното и предучилищното образование. И може би тогава ще се гордеем, че ние заедно с Институт „Итера” сме допринесли за това.”

Думата бе дадена на Йордан Михалев- Директора на СУ „Димитър Благоев” гр.Провадия- иновативното училище, в което медиацията вече е факултативен избирателен учебен час. „Щастлив съм, че участвам в този форум. Преди две години поставихме началото на един проект. Тогава малко скептични, но и ентусиасти. Двегодишният труд, който положихме, вече дава своя резултат. Вярвам, че нашия пример ще бъде последван от други училища.”

Дойде и многоочаквания момент на награждаването на победителите в първото в Европа състезание по медиация за ученици. Победителите получиха грамоти и прекрасни стъклени плакети. Специалната награда за ко-медиатори получиха Весела Богданова и Калоян Кирчев от СУ „Димитър Благоев“ гр. Провадия. Наградата бе връчена от Лиляна Савова и Венета Иванова – членове на УС на Институт ”Итера”. Третото място в надпреварата за най-добър медиатор получи Селена Стоева- ПГХРТ „Цар Симеон Велики“. Наградата бе връчена от Отец Михаил. На второ място бе класирана Борислава Димитрова-  ПГТ „Професор д-р Асен Златаров“. Наградата връчи от Председателя на Районен съд- Варна- Ерна Якова. 

Всички в залата очакваха с нетърпение обявяването на победителя, който авторитетното жури бе определило.

 Лиляна Савова обяви победителя- Недялко Недялков от ПГХРТ „Цар Симеон Велики”, а  Председателят на Окръжен съд- Варна Марин Маринов връчи плакета и грамотата с думите:

„Честито! Пожелавам ти да намериш своя мир в правия път и да помагаш на много хора да го направят.”

 Недялко развълнувано заяви:„Не очаквах първата награда. А сега много се радвам! Искам да благодаря на нашето ръководство и на учителите ни, че ни дадоха възможност да се подготвим и да участваме.” 

Специална награда за страна бе връчена на Валерия Валериева – ПГТ „Проф. Асен Златаров“.

„Вие знаете, че за да покажат своите качества медиаторите, трябва да има и силни спорещи страни. Затова винаги ще отличаваме и най-добрия в тази област”, каза г-жа Лиляна Савова. 

В края на тържествения ден, Лиляна Савова сподели и предстоящите събития, които подготвя Институт ”Итера”:

„Все повече стават хората, които прегръщат медиацията, като кауза. Скоро ще имаме Камара на медиаторите в България, която ще бъде учредена във Варна. Освен специализираните комисии към нея ще има и Консултативен съвет от експерти в различни области, които не са медиатори, но заедно с нас работят за тази кауза.” 

Накрая с усмивка тя сподели и че Институт ”Итера” организира и първия Коледен бал на медиаторите, който отново за първи път се организира във Варна.