За трета поредна година Варна отбелязва дните на медиацията

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Марин Маринов, Председател на Окръжен съд- Варна: „Медиацията трябва да стане начин на мислене, трябва да се превърне в култура на общуване.”

Дните на медиацията във Варна по традиция се организират от Институт „Итера” и Окръжен съд- Варна.

Дните на медиацията имат за цел, чрез различни събития в рамките на 3 дни да популяризират медиацията, да отчетат направеното за една година и да посочат посоката, в която ще се движат всички прегърнали идеята за отстояване на най-добрия способ за разрешаване на спорове.

На 12 ноември ще се проведе първото в България състезание по медиация за ученици. Проектът е реализиран от Институт „Итера“, в партньорство с Регионално управление на образованието- Варна.

На 13 ноември, от 10.00 ч. в Зала 3 на Хотел „Черно море” ще се проведе тържественото отбелязване на дните на медиацията.

Заедно, представители на държавната и местната власт, представители на съдебните институции, варненската адвокатска колегия, университетската общност, представители от основното и средното образование, неправителствените организации и бизнес организации, медиатори, експерти по преговори и управление на конфликти  ще обсъдят най- добрият начин за въвеждане на медиацията във всички сфери на нашето общество.

На 14 ноември ще се проведе ден на отворените врати и информационна кампания.

Ръководството на Окръжен съд- Варна и Институт „Итера” за тези три години превърнаха Варна в Столица на медиацията в България.

Марин Маринов, Председател на Окръжен съд- Варна:

„Медиацията трябва да стане начин на мислене, трябва да се превърне в култура на общуване.”

Ерна Якова, Председател на Районен съд- Варна:

„Това е една кауза, около която се обединихме всички и се надявам през следващите години тя да се развива.”

Лиляна Савова, Председател на Институт „Итера”:

„Ние се занимаваме с медиация повече от 10 години. За нас беше много трудно в началото, точно защото имахме нужда от подкрепа на различни институции. Подкрепата, която срещаме днес. Медиацията обхваща много обществени сфери. Това е една способност да управляваш конфликти и да сключваш споразумения по нестандартен начин. Учим на едно ново общуване. Но за да се стигне до това ново общуване, трябва да се извърви определен път. За мен, медиацията е кауза, миротворчество.“