Емоционалната грамотност при медиация /за медиатори/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1. Започнете да мислите за емоционалния климат от самото начало на срещата. Допитвайте се до страните и/ или адвокатите.

2. Когато се занимавате с емоционално заредени ситуации, безопасността и доверието са от решаващо значение. Помислете (предварително, ако е възможно) за това от какво имат нужда страните и адвокатите, за да почувстват сигурност и доверие към вас.

3. Когато е необходимо, насърчавайте пряко емоционално изразяване. От личен опит мога да кажа, че чувствата, стоящи в основата на конфликта, могат да бъдат много полезни.

4. Когато емоциите изплуват в медиацията, трябва да ги нормализираме. (Емоциите са нещо нормално в медиацията).

5. Научете се да разпознавате емоционални блокажи, когато те възникнат в медиацията, помогнете на страните да изразят емоциите си конструктивно. Страните обикновено показват емоциите си, но често го правят косвено.

6. Правете разлика между чувствата и поведението. Неподходящо поведение може да бъде променено чрез основни правила и не трябва да се бърка с изразяването на силна емоция.

7. Оставете всеки от участниците в медиацията да изрази чувствата си. Дори предлагането на помощ/ подкрепа може да бъде разсейващо.

8. Насърчавайте емоционална грамотност сред лица и адвокати. Обяснете, че показването на чувствата може да бъде много важна стъпка в разрешаването на конфликти (и не, това не е терапия).

9. Дайте на страните опции. „Удобно ли е да говорите за това в съвместната сесия? Предпочитате ли да поговорим насаме?“

10. Дай избор/опции и на адвокатите. „Би било полезно за мен да говоря с вашия клиент за неговите чувства. Това добре ли е за вас? Бихте ли предпочели да си вземете почивка, докато говоря с тях?“

11. Бъдете наясно с вашия собствен вътрешен отговор на силните емоции. Възможно ли е да ги контролирате? Осъждате ли ги? Ако е така, можете ли да оставите това настрана и да подкрепите страните?

12. Научете се да прегръщате здравословното емоционално изразяване. Признайте, че емоциите са склонни да свързват хората по много човешки начин, а често и държат ключа към решаването на конфликти на дълбоко ниво.

Споделете тази страница с Ваши приятели