Емоционална интелигентност

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

 Защо е важно да се развива от най-ранна детска възраст и как да помогна на детето ми през този важен период?

Нека започнем с това какво се крие зад думите

„емоционална интелигентност“

 Емоционалната интелигентност ( можете и да я откриете и като EI-Emotional intelligence и EQ- emotional quotient) се определя като способността на човек да изразява и управлява чувствата си по подходящ начин, като същевременно с това зачита и чувствата на другите. Това е набор от умения, които децата могат да започнат да учат от ранна възраст.

 Високата емоционална интелигентност ни помага да изграждаме силни взаимоотношения, да вземаме добри решения и да се справяме в трудни ситуации. Точно както високият IQ може да предскаже най-добри резултати, високият EQ може да предвещае успех в социални и емоционални ситуации.

А знаете ли, че всъщност някои проучвания показват, че EQ е по-важен от коефицента на интелигентност, когато става въпрос за добри резултати в училище и успех в работата?

Някои хора имат добри EQ умения. Други трябва да работят върху тях. Добрата новина е, че всеки може да стане по-добър. За разлика от IQ, ние всъщност можем да подобрим емоционалната си интелигентност – ако знаем какво да правим.

Повечето хора изпитват много различни емоции за ден, като всички те са с различна продължителност – секунди или такива, които властват над нас през целият ден. Да можеш да забележиш и точно да маркираш тези ежедневни чувства е най-основното от всички EQ умения.

Децата се нуждаят от преживяване на емоции и практика да ги толерират, така те развиват емоционалната си интелигентност.

  Обучението на тези умения е от голямо значение при развиването на емпатия – тогава, когато притежаваме способността да разбираме емоциите и чувствата на другите.

„Емпатията е да намериш ехо от друг човек в себе си.“

Тя ни помага да се грижим за другите и да изграждаме добри приятелства и взаимоотношения. Насочва ни какво да кажем и как да се държим около някой, който изпитва силни емоции.

Как можем да помогнем на децата да развият емоционална интелигентност

Важно е да увеличим емоционалната осведоменост на нашето дете, като насърчаваме открити и откровени разговори. Емоционалната интелигентност включва осъзнаване, разбиране и способност за изразяване и управление на емоциите.

Добрата новина е, че всички деца имат капацитета да развият своята  емоционална интелигентност. Те просто се нуждаят от възрастни, които да ги научат как това да се случи. Ето от къде можем да започнем:

1.Изградете речник на емоциите

Отбелязвайте различните ежедневни емоции на вашето дете. Децата трябва да знаят как да разпознават как се чувстват. Можете да помогнете на детето си, като дадете име на емоциите му – поне емоцията, която предполагате, че то изпитва.

Когато то е разстроено, че е загубило игра, можете да кажете: „Изглежда, че се чувстваш наистина ядосан в момента. Това вярно ли е?“

Ако изглеждат щастливи, може да кажете: „Чувстваш се наистина щастлива, че ще посетим баба и дядо днес нали?“

Думи като „щастлив“, „развълнуван“,  „обичан“, „ядосан“, „разстроен“ и  „срамежлив“ могат да изградят речник за изразяване на детските чувства.

Способността на вашето дете да различава всяка различна емоция, ще му помогне освен с развиване на емпатия, но и със справяне в конфликтни ситуации и себепознание.

2. Покажете емпатия

Важно е детето да усеща подкрепа с чувствата, които преминават през него, бъдете съпричастни.

3. Помогнете на детето да се научи да  изразява  чувствата си

Децата трябва да знаят как да изразяват емоциите си по социално подходящ начин. Винаги може да ви споделят, че са ядосани и каква е причината да не се чувстват добре, но не и да хвърлят играчки и да крещят нали?

Най-добрият начин да научите детето си как да изразява чувства е като сами моделирате тези умения.

4. Използвайте ежедневно различни думи от спектъра на емоционалния регистър

„Чувствам се щастлива, когато вечеряме всички заедно.“

„Чувствам се разстроена, когато не си прибереш стаята.“

   Проучванията показват, че емоционално интелигентните родители са по-склонни да имат емоционално интелигентни деца. Така, че направете си навик ясно да се фокусирате върху изграждането на уменията си, за да можете да бъдете ефективен модел за подражание за вашето дете.

 Говорете за емоциите, които героите в любимите му книги или филми може да изпитват. Обсъдете по-добри начини за решаване на проблемите или стратегии, които те могат да използват за справяне в различните ситуации.

   Когато детето ви порасне, говорете за случки от реалния живот – независимо дали това са неща, с които се сблъсква в ежедневието си или това е проблем, за който сте чули в новините. Превърнете го в непрекъснат разговор.

   С вашата постоянна подкрепа и напътствия детето ви може да развие емоционалната интелигентност от която ще се нуждае във всяка сфера на живота си. С правилният подход и подходящите визуални стимули за съответната възраст за него ще бъде лесно да надгражда това важно качество. Когато децата учат под формата на игра те възприемат и разбират по-добре поднесената информация.

 Нашите любими приятели Александър и София запознават децата с 33 емоционални състояния, като им помагат да научат разликата между чувства и емоции. Те успяват да стигнат до различни възрастови групи, чрез красивите си изображения и достъпният начин, по който малките откриватели могат да се докоснат до различните емоции. 

  Разработени са в съответствие със съвременните психотерапевтични подходи. Картите са подходящи за обучение у дома, така и за групови занимания – в детски градини, училища, психологични и логопедични практики.

Можете да научите за тях повече тук: