На 17 Ноември във Варна се отбеляза Денят на медиацията

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Кампанията се организира от Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове, Окръжен съд- Варна и има за цел популяризиране на този нов, но извънредно ефективен начин за извънсъдебно разрешаване на спорове.

Събитието започна в 11.30 часа в зала 3 на хотел „Черно море“, а входът бе свободен.

Специални гости бяха Областният управител- Стоян Пасев, Председателят на Общински съвет- Варна-  Тодор Балабанов, съдии от Окръжен, Районен и Апелативен съд, съдебните институции, Варненската адвокатска колегия, университетската общност, неправителствените организации и бизнес организации.

Събитието откри Лиляна Савова – Председател на Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“.

Лиляна Савова:

„Здравейте приятели на медиацията,
Днес отбелязваме Деня на медиацията във Варна. За мен е удоволствие да видя в тази зала партньорите и институциите, с които работим заедно през годините, нашите медиатори- хората, които ние сме обучили, учениците и студентите, с които сме работили по различни проекти, свързани с популяризирането на медиацията като най-ефективния способ за разрешаване на спорове. Благодаря на всички за отдадеността в общата ни работа. Защото, както знаете, за нас медиацията е мисия.
Днес ще се проведе и награждаването на победителите в първото за България национално състезание по медиация за студенти.
А сега давам думата на Председателя на Окръжен съд- Варна- съдия Марин Маринов, с който заедно организираме това събитие днес.”

Съдия Марин Маринов:

„Добре дошли на всички. Радвам се, че Варна е домакин на този уникален по роди си форум. Когато миналата година чествахме една година от създаването на Центъра за медиация към Окръжен и към Районен съд Варна, вземайки думите на Албена Комитова, че Варна е столица на медиацията, си пожелахме това да продължи и да имаме добри резултати. Нещата наистина се получиха. Не само съдиите, не само медиаторите положихме много усилия. Благодарение на прекрасното сътрудничество с Института по медиация “Итера” и Центъра за разрешаване на спорове стигнахме до тук и продължаваме да се развиваме. Благодаря на всички, които са тук, на всички студенти, които взеха участие в състезанието по медиация и всички, с които работим. Ние ще продължаваме да популяризираме медиацията, защото нашата цел е промяна на мисленето. Много се радвам, че младите хора са част от това, че те вече променят мисленето си по този начин. Мога да кажа на всички участници в състезанието по медиация, че загубили няма. Благодаря на представителите на държавните институции в град Варна. За нас е много важно, че сте тук, защото тази подкрепа, която медиацията няма да национално ниво, ние срещаме във Варна. След години този модерен метод, който е широко разпространен и в Европа, и в САЩ, ще навлезе. Той вече навлиза в живота ни.“

Г-н Стоян Пасев, областен управител на област Варна:

„Изключително радостен съм, че отново присъствам на този форум. Още повече, че съм адвокат по професия и по душа, а и бивши адвокати няма, както знаете. Радвам се, че има млада аудитория тук, защото вие сте бъдещето, заради вас го правим всичко това.
Това извънсъдебно споразумение, каквото е медиацията е изключително важен. Тази съдебна реформа, която толкова години говорихме, трябва да се случи. Разчитаме на вас, вие да го направите. Ние каквото можем, правим, но за жалост сме обременени, а вие сте бъдещето. Радвам се, че виждам толкова студенти тук. Както каза г-н Маринов, няма губещи. Още веднъж се радвам, че тук се случват тези неща. Варна е център на България. Варна е един умален модел на България. Имаме 6 университета, много добре работеща съдебна система, имаме и медиация, която работи.“

Тодор Балабанов, председател на Общински съвет- Варна:

„Здравейте на всички. Благодаря за поканата и се радвам, че за втора поредна година съм част от това събитие. Поздравявам ви за усилията, която полагате за популяризирането на медиацията, като извънсъдебен метод за решаване на спорове. Честито на всички студенти, които са участвали и са наградени в първото по рода си състезание по медиация.
Поздравявам Ви за усилията и ентусиазма и Ви пожелавам да празнувате още много години.“

Ванухи Аракелян, Председател на Апелативен съд- Варна:

„Уважаеми колеги, изключително харесвам ентусиазма. Всички, които по някакъв начин са получили успех и са постигнали сериозен резултат било то в наука, изкуства, правене на сапуни или друго, са имали нещо общо и това е ентусиазмът. Любовта и желанието, с което са направили нещо и вярата, че това си струва. Неслучайно ентусиазъм е с древногръцки произход и означава „целунат, вдъхновен от Бога“. Така че поздравление за ентусиазма, защото както е казал класикът: „Лудите, лудите, те да са живи.“ Във всеки случай вие чукате на една широко отворена врата за медиацията във Варна.
Аз, като един много резултатен човек, бих искала да кажа нещо. Преди много години, когато едни американски експерти ни обучаваха по разни неща, ни казаха защо в Америка не е толкова популярен европейския футбол, за разлика от баскетбола, който е религия. Обяснението беше, че американците обичат резултатите. Не може да тичат перфектни специалисти, които струват по няколко стотин милиона, 90 минути на едно поле и накрая резултатът да е 0 на 0. Е, не може. Друго е да забиваш на всяка една минута и да се отброява. Казвам го, защото вярвам, че медиацията, която се случва във Варна, не е да поседиш дърво, под което няма да седнеш. Убедена съм, че резултатите от медиацията, която пионерски прокарвате във Варна, а всички ние подпомагаме или поне не пречим, което никак не е малко, е дърво, което ще дава скоро своите национални плодове.
Много ми се иска тази енергия и този ентусиазъм на младите хора, които виждам в залата, да бъдат насочени към това да се наложи задължителна медиация поне по определена категория дела.
Поздравявам всички, защото заради дни като този ще се казва не само, че Варна има съд, а че Варна има медиация.“

Ерна Якова, Председател на Районен съд- Варна:

„Искам да кажа на всички, които участваха на състезанието, че наистина медиацията има приложение на практика и това трябва да ви дава стимул. За две години в Центъра за съдебна медиация към Окръжен и към Районен съд Варна са разгледани над 100 дела. От тях 50% имаме постигнати споразумения и приключили дела с най-добър резултат и за двете спорещи страни. Знаете, че споровете са на много места- в училищата, в ежедневната ни работа, каквато и да било тя. Най-добре е те да се разрешават чрез медиация, а не да стигнат до съда. Надявам се, че опитът, който имаме, ще ви е полезен, защото медиаторите, които бяха при нас първата година от 7 сега са 19. Те имат място, където могат да практикуват знанията, които са придобили на сертифициращите обучения. На участниците в състезанието пожелавам успех, но освен състезанията, имаме и ежедневие, в което това, което правим на състезания, има реално измерение.“
Събитието продължи с награждаването на победителите в Първото в България състезание по медиация за студенти. В състезанието взеха участие 20 отбора от големите университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет- Варна, Технически университет- Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет- Варна, Русенски университет.

Албена Комитова, Център за разрешаване на спорове:

„Всички ме питаха защо правим това състезание във Варна. На всички в София отговарям, че Варна е място, където всичко намира много добра почва. Варна е място, където хората наистина са ентусиазирани и Варна има всичко, за да можеш да си доставяш удоволствие от всякакъв характер.
Знаете ли как е структурирана империята на Уолт Дисни като отдели? Там има генерално 3 отдела, които са „мечтатели“, „критици“ и „реализатори“. Първият отдел са хората, които трябва да създават истории, да си фантазират и на тях им се плаща. В отдел „критици“ са главно счетоводители и адвокати, които казват, защо нещата няма да се случат. Обаче има един трети отдел, който много често в България липсва- „реализаторите“, тези които в крайна сметка реализират тези проекти. Мечтатели и критици има колкото си искаш, единствено тук, във Варна срещаме и реализатори, което ни вдъхновява и ни кара да идваме във Варна и всички лудости, които ни идват на ум, да ги правим тук.“

Севдалина Александрова, Център за разрешаване на спорове:

„Аз вярвам, че всички хора тук са реализатори, Вие сте дошли от цялата страна, за да участвате в това състезание и да покажете какво можете. Гледах състезаващите се студенти, които толкова умело преговаряха, понякога дори като медиатори в последния ден от сертифициращото си обучение. Тогава си казах: „Ако всички тези хора на 20 и няколко години бъдат обучени за медиатори, какво ли ще се случи? Най-вероятно съда ще остане без работа.
Искам да ви споделя, че когато казах на колеги от 15 държави, че правим състезание по медиация и те не можаха да повярват. Такова състезание в Европа се прави само от Международната търговска камара. Ние тук сме Център за разрешаване на спорове, Институт по медиация “Итера” и Варненски окръжен съд и хората ни гледат с такова възхищение, че сме направили това състезание. Така че всички вие присъствате на нещо, което ще е история и за което много ще се говори. Нека да минем към награждаването.“

Наградените участници от състезанието са:

  • Първо място за медиатор се връчва на Теодора Пейчева от Софийски университет.
  • Второ място за медиатор печели Валентин Марков от Варненски Свободен университет.
  • Трето място за медиатор печели Даяна Къчева от Нов български университет.
  • На първо място за отбор адвокат/ клиент са класирани Тошко Иванов и Кольо Колев от Русенски университет.
  • Второ място за отбор адвокат/ клиент се връчва на Богдан Петков и Кира Георгиева от Нов български университет.
  • Трето място за отбор адвокат/ клиент печелят Сузан Рафат и Мария Николова от Великотърновски университет.

Специални награди:

  • Награда за най-добра преговорна стратегия на екип адвокат/ клиент получават Георги Раданов от Софийски университет и Богдан Петков от Нов български университет
  • Най – дипломатичен подход, като медиатор – Тереза Василева – Медицински университет – Варна
  • Най- дипломатичен подход, като медиатор – Йоана Мирчева – Великотърновски университет
  • Награда за най – иновативен подход, като медиатор, се връчва на Валентин Марков от Варненски свободен университет и на Дилян Николов от Русенски университет.

Всички участници в състезанието ще получат сертификати, а победителите е осигурено безплатно обучение по медиация.

Предметните награди в състезанието бяха осигурени от Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“ и Издателство “Сиела”.

Организаторите направиха подарък и към всички състезатели, като им предоставиха 15% отстъпка от Сертифициращото обучение за медиатори.

Лиляна Савова:

„Благодарим на всички участници. Бяхте невероятни състезатели.
Това, което отборите постигнаха по време на състезанието беше с огромната подкрепа на техните треньори и университети.
Моля за Вашите аплодисменти за:
– Юлия Раданова, треньор на отборите от Софийски университет университет. Сертификата ще получи Георги Раданов
– Георги Бакалов, треньор на отборите от Нов Български университет университет
– Борислав Борисов, треньор на отборите от Великотърновски университет
– Илиан Иванов, треньор на отборите от Пловдивски университет
– Десислава Стоянкова, треньор на отборите от Пловдивски университет
– Доц. Жана Рангелова, треньор на отборите от Медицински университет – Варна
– Николинка Пейчева, треньор на отборите от Технически университет – Варна
– Д-р Иванка Банкова, треньор на отборите от Варненски свободен университет
– Д-р Диана Димитрова, треньор на отборите от Икономически университет – Варна
– Анастас Георгиев, треньор на отборите от Русенски университет.“

След което всички треньори бяха поканени отпред, заедно, за да бъдат представени като мисионерите на медиацията в университетите.

На форума беше представен и най-новият филм с истински истории от медиацията.

Събитието приключи с коктейл.