Национално състезание по медиация

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Първото по рода си национално състезание по медиация се проведе във Варна

Това, което прави състезанието толкова значимо, е възможността младите хора да се включат пряко в един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.

Преди събитието участниците получиха специална подготовка, с помоща на която се сдобиха с практически техники и система за разрешаване на конфликти, които след това ще могат да приложат както в професията си, така и в живота.

Медиацията е най-подходящата техника за разрешаване на конфликтите, основаваща се на принципа „Аз печеля, ти печелиш“ и е хубаво младите хора да я владеят, смятат организаторите.

В първото по рода си състезание по медиация за студенти участие взеха 20 отбора от големи университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет- Варна, Технически университет- Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет- Варна, Русенски университет.

Студентите, които се бореха за първото място бяха от разнородни специалности, като: Право,  Бизнес информационни технологии, Международни отношения, Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Публична администрация, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Севдалина Александрова, която е част от “Център за разрешаване на спорове”, който организира събитието, споделя:

„Аз вярвам, че всички хора тук са реализатори, Вие сте дошли от цялата страна, за да участвате в това състезание и да покажете какво можете. Гледах състезаващите се студенти, които толкова умело преговаряха, понякога дори като медиатори в последния ден от сертифициращото си обучение. Тогава си казах: „Ако всички тези хора на 20 и няколко години бъдат обучени за медиатори, какво ли ще се случи? Най-вероятно съда ще остане без работа.
Искам да ви споделя, че когато казах на колеги от 15 държави, че правим състезание по медиация и те не можаха да повярват. Такова състезание в Европа се прави само от Международната търговска камара. Ние тук сме Център за разрешаване на спорове, Институт по медиация “Итера” и Варненски окръжен съд и хората ни гледат с такова възхищение, че сме направили това състезание. Така че всички вие присъствате на нещо, което ще е история и за което много ще се говори.“
„Състезанието по медиация е живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове.
Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен.“

По думите й състезанието е насочено към студентите, защото те са тези, които най-бързо възприемат и прилагат директно научените неща.

Отборите, които се състезаваха помежду си, бяха в състав от адвокат и клиент. Целта е всеки бе да получи максимално добър резултат за себе си и едновременно изгоден изход от спора и за двете страни.

Медиаторите имаха възможността да помагат на отборите с творчески решения, но нямаха право да дават предложения и да се месят в решението.

Състезанието протече в два кръга, а накрая бяха избрани 6 финалисти- 3 медиатори и 3 екипа адвокат- клиент, съответно на първо, второ и трето място.

Официалното награждаване на финалистите се проведе на 17 ноември във Варна, когато за втора поредна година се отбеляза едно голямо събитие- Ден на медиацията.

Наградените участници от състезанието са:

  • Първо място за медиатор се връчва на Теодора Пейчева от Софийски университет.
  • Второ място за медиатор печели Валентин Марков от Варненски Свободен университет.
  • Трето място за медиатор печели Даяна Къчева от Нов български университет.
  • На първо място за отбор адвокат/ клиент са класирани Тошко Иванов и Кольо Колев от Русенски университет.
  • Второ място за отбор адвокат/ клиент се връчва на Богдан Петков и Кира Георгиева от Нов български университет.
  • Трето място за отбор адвокат/ клиент печелят Сузан Рафат и Мария Николова от Великотърновски университет.

Специални награди:

  • Награда за най – добра преговорна стратегия на екип адвокат/ клиент получават Георги Раданов от Софийски университет и Богдан Петков от Нов български университет
  • Най – дипломатичен подход, като медиатор – Тереза Василева – Медицински университет – Варна
  • Най – дипломатичен подход, като медиатор – Йоана Мирчева – Великотърновски университет
  • Награда за най – иновативен подход, като медиатор, се връчва на Валентин Марков от Варненски свободен университет и на Дилян Николов от Русенски университет.

Всички участници в състезанието получиха сертификати, а за победителите е осигурено безплатно обучение по медиация.