Във Варна ще се проведе първото състезание по медиация за ученици

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Събитието се организира на 12 и 13 Ноември от Институт „Итера“ в рамките на Дните на медиацията във Варна.

Първото по родa си в България състезание по медиация за ученици ще се проведе във Варна на 12 и 13 ноември 2018 г.

Събитието се организира от Институт „Итера“.

Целта на състезанието по медиация е да даде на учениците практически техники и умения за водене на преговори, управление на конфликти и ефективна комуникация.

Състезанието се провежда за пръв път в България. В него ще вземат участие ученици от училищата, които се подготвят за въвеждане на процедурата по медиация в образованието.

Всички желаещи да се включат в състезанието, трябва да заявят своето участие до 5 Ноември 2018 г., като попълнят електронната форма на итнернет сайта на Институт „Итера“- www.itera.bg.

Едно училище може да излъчи 1 отбор от 4 души.

Спечелилите първо, второ и трето място ще бъдат обявени по време на официалното честване на Дните на медиацията на 13. 11. 2018 г. от 10.00 ч.

В рамките на официалното честване ще се проведе и награждаването на победителите в Първото в България състезание по медиация за ученици.

Всички участници в състезанието, училищата и техните треньори ще получат сертификат за участие.

Спечелилите първо, второ и трето място ще получат диплом, плакет и предметни награди, осигурени от партньорите на Институт „Итера“.

Проекта „Медиация в училище“ е иновативен проект, който се реализира за пръв път във Варна от Институт „Итера“ и Регионално управление на образованието- гр. Варна.

ИНСТИТУТ „ИТЕРА“ е една от най- старите организации в България, които работят в сферата на медиацията, извънсъдебното разрешаване на спорове, воденето на преговори и управлението на конфликти. Създаден е през 2007 г. в гр. Варна.

Екипът на Институт „Итера“ е обучил над 90 % от медиаторите в гр. Варна. Обучавани са висши мениджъри, представители на общински администрации и търговски дружества в ефективно управление на конфликти и водене на преговори.

Обучавани са учители и ученици в рамките на проекта “Училищна медиация“.

Институтът, съвместно с Окръжен съд- Варна организира ежегодно Дните на медиацията във Варна.

Реализира пилотния за България проект “Училищна медиация- иновативен метод за справяне с проблеми в училището“, съвместно с Регионално управление на образованието- Варна.

През 2017 г. е подписан Меморандум за сътрудничество с Икономически университет- Варна, като съвместно се реализира проекта Медиация в университетските зали.

Съвместно с Асоциацията на българските черноморски общини са проведени поредица от обучения за мястото на медиацията в публичния сектор.