5 трика, с които да се свържете с някого, когото току-що сте срещнали

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Понякога е трудно да се свържете с някого, особено когато става дума за човек, когото току-що сте срещнали. Въпреки това, голяма част от успеха, който ще имате в живота, ще зависи от комуникационните ви умения и способността ви да се свързвате с другите.

Всъщност „начинът, по който общуваме с другите и със себе си, определя качеството на живота ни“, казва Антъни Робинс.

Как да се свържете с някого

Мозъкът улавя и обработва фините сигнали за комуникация.

„Най-важното в комуникацията е да слушате онова, което не се казва“, казва Питър Дракър.
Докато говорите, вашето подсъзнание остава нащрек, за да провери дали вашият събеседник се интересува от онова, което казвате, или не. Това е един вид защитен механизъм, така че да не се изложите. Вашият мозък отбелязва всичко от езика на тялото до жестовете и думите на другия човек.

Затова, за да се свържете с някого, е важно да имате предвид езика на тялото си. Не гледайте встрани повече от няколко секунди, тъй като мозъкът ще улови тази подробност и ще предположи, че не се интересувате от разговора, като прекъсвате всяка възможна връзка. Обръщането на внимание ще накара другото лице да се чувства важно и ще подейства като инжекция от доверие.

Малки подробности, като например да сте наклонени леко напред, докато седите, да кимате, когато сте съгласни с това, което казвате, да държите ръцете си спокойни, да не ги кръстосвате на височината на гърдите си, ще изпратят на вашия събеседник сигнал, че искате да се свържете.

Не обръщайте разговора към себе си

Ако току-що сте срещнали някого и той започне да говори, не го прекъсвайте. Някои хора смятат, че прекъсването на историята и свързването й със собствения опит е добра стратегия за улесняване на емоционалната връзка. Вярно е, но трябва да прилагате тази стратегия умерено, защото ако прекалите, тя може да предизвика фрустрация и да прекъсне връзката. Помнете думите на Джед Дейли: „Два монолога не правят диалог“.

Внимавайте със запълващите коментари

Марк Твен казва: „Можем да открием какъв е характерът на човека с прилагателните, които обикновено използва в разговорите си“. В този смисъл прекаляването с коментарите е един от най-преките начини да кажете на другия, че не се интересувате от речта му. Всяка дума може да се превърне в запълващ коментар, като „да“, „чудесно“ или „интересно“.

Тези коментари често се използват, когато се преструваме, че слушаме, и могат да бъдат съвсем очевидни и досадни. Ние всички го правим при определени обстоятелства, но ако искате да се свържете с някого, просто трябва да практикувате активно слушане, което означава да сте напълно присъстващи.

Не се преструвайте, че знаете всичко

Когато говорим с другите, особено ако те са непознати, искаме да направим добро първо впечатление, поради което сме склонни да изтъкваме нашите знания. Проблемът е, че можем да свършим като психологически насилници.

Много по-добре е да бъдете автентични, да говорите за това, което знаете, и да признаете онова, което не знаете. Старанието да направим добро впечатление често има обратен ефект. Освен това, признаването на онова, което не знаете, е синоним на смирение. Доказано е, че хората, които допускат малки грешки, са склонни да бъдат по-съчувствени от многознайковците.

Правете рaпорт /синхронизирайте се/ с движенията на вашия събеседник
Когато се свързваме емоционално с някого, без да го осъзнаваме, синхронизираме движенията си. Ключът е, че ние се чувстваме толкова свързани в дискурса, че имитираме неговите движения.

Ето защо, простият трик за по-бързо свързване с вашия събеседник е да се синхронизирате с някои от неговите движения.

Специалираните техники за ефективна комуникация са в основата на част от обученията, които организираме.

Запознайте се календара на обученията ни за 2019 г.

Кои са нашите обучители, можете да видите тук

Източник: psychology-spot.com