На 31 май 2024 г. в Зала 1 на Икономическия университет – Варна, се проведе тазгодишното издание на НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „МЕДИАЦИЯТА В РАЗЛИЧНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ СФЕРИ“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Това събитие, организирано съвместно от Институт „Итера“ и Университетския център по медиация на ИУ-Варна, събра водещи експерти в областта на медиацията от различни части на света. Конференцията се проведе от 10:00 до 17:00 часа и предложи разнообразни теми, свързани с ролята и значението на медиацията в съвременното общество.

Официалният панел включваше изтъкнати международни и местни лектори, които представиха своите актуални теми и споделиха богатия си опит в областта. Сред тях беше Ischtar Khalaf – Newsome, ръководител на Консултантски услуги и съ-изпълнителен директор на MiKK e.V. в Берлин, Германия. Тя представи темата „Трансгранична семейна медиация при случаи на отвличане на деца – Предимства, най-добри практики и подобрения съгласно Регламент Брюксел IIb“.

Spiros Livadopoulos, медиатор с богат международен опит и един от пионерите в областта в Гърция, сподели своите знания по темата „Ролята на семейния медиатор в гръцката правна практика“. Той е адвокат с повече от двадесет години опит и водещ обучител в Piraeus Mediation Center.

Венета Иванова, психотерапевт и семеен медиатор, член на Управителния съвет на „Итера“ Институт, представи темата „Гласът на детето в процедурата по медиация – ефективни международни практики“. Тя е също и амбасадор за България на MiKK e.V.

Лиляна Савова, юрист и основател на „Итера“ Институт, разгледа стратегиите и практиките за създаване на центрове по медиация в образователните институции. Темата й беше „Създаване на центрове по медиация в образователните институции: Стратегии, практики и влияние върху училищната култура“.

Албена Пенова, адвокат и председател на „Българска асоциация за медиация“, представи темата „Стандарти за обучение на медиатори – международни стандарти и национална правна рамка и практики“.
Конференцията предостави уникална възможност за обмен на знания и опит между участниците и се превърна в значимо събитие за професионалистите в областта на медиацията.